29 Ιαν 2007
Medieval Moat, η Τάφρος
Το αστείο είναι πως οι περισσότεροι νομίζουν πως ήταν γεμάτη με νερό...
Ίσως ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης. Ξεφεύγεις εντελώς από την παρουσία ενοχλητικών φαινομένων και σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις την βόλτα σου (με 4 σκύλους, στην περίπτωση μου), την προπόνηση σου, ίσως και πικ-νικ, γιατί όχι.
28 Ιαν 2007
Alter Ego
26 Ιαν 2007
ανδρέας κάλβος και ελευθερία
(ας μην ήταν στα παραδείγματα των fonts και θα βλέπαμε πόσοι θα το γνωρίζαμε)
με την ευκαιρία, δείτε και ένα ουσιαστικό φόρουμ που έχω για link.
24 Ιαν 2007
Mia Mikri Aggliki Istoria
1994, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, Durham, Βόρεια Αγγλία.
Περίπου 6 το απόγευμα…
Βρίσκομαι σε κατάσταση απόγνωσης γιατί πρέπει να παραδώσω μια πάρα πολύ σημαντική εργασία για το πανεπιστήμιο. ¨Όπως κάθε νεοέλληνας φοιτητής που σέβεται τον εαυτό του, τα είχα αφήσει όλα για την τελευταία στιγμή και ο χρόνος πού είχα στην διάθεση μου ήταν ελάχιστος. Καταληκτική ημερομηνία σε 2 μέρες, 3000 λέξεις και εγώ ακόμα στην αρχή. Το σπίτι μου πάνω από την φοιτητική παμπ που έκλεινε κατά τις 2 το βράδυ (παράνομα…), δεν ήταν και το ιδανικότερο σημείο για μελέτη. Το Σαββατοκύριακο το είχα περάσει στη παμπ και την βιβλιοθήκη διαβάζοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έπρεπε. Ταχύτητα λοιπόν τώρα…
Περίπου 7 το απόγευμα…
Είμαι επιτέλους στο γραφείο μου στο παλαιό αρχαιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου, έχω μπροστά μου όλα τα απαραίτητα, αρκετούς καφέδες, νερό και μπισκότα. Ξεκινάω η διαδικασία ετοιμασίας της εργασίας.
Περίπου 10 το βράδυ…
Έχω τελειώσει την μελέτη όλων των δεδομένων, και ετοιμάζομαι να πάω στα υπόγεια του τμήματος, στα εργαστήρια ραδιοχρονολόγησης για να πάρω τα δεδομένα από κάτι μετρήσεις που είχα κάνει. Το παλιό αρχαιολογικό τμήμα ήταν δίπλα στο ποτάμι, κοντά στην Elvet Bridge, και οι τοίχοι του αποτελούνταν από τις μεσαιωνικές οχυρώσεις του κάστρου. Είχε στην μέση ένα πλατύ μακρόστενο κατηφορικό σκάλα-διάδρομο με πολλά επίπεδα που έφτανε μέχρι το κάτω στο ποτάμι. Το γραφείο μου ήταν στα δεξιά ψηλά, σε σημείο όπου μπορούσα από ένα παράθυρο να δω το μήκος του διαδρόμου καθώς κατηφόριζε προς το ποτάμι. Τα υπόγεια, είχαν ακόμα φως, άρα ο καθηγητής ήταν ακόμα εκεί. Μέσα σε 2 λεπτά είμαι εκεί και περιμένω έξω από την πόρτα του εργαστηρίου. Ξαφνικά σβήνει το φως στο γραφείο μου, έτσι όπως το έβλεπα από χαμηλά. Υπέθεσα πως μπήκε η καθαρίστρια και το έσβησε, γιατί ήταν και αργά. Ο καθηγητής δεν ήταν μέσα αλλά άκουγα κάτι να κινείται. Χτυπάω ξανά την πόρτα και μου ανοίγει τρομαγμένος ένας συμφοιτητής μου. Το πρόσωπο του αν και άσπρο ούτως η άλλως, είχε γίνει ακόμα λευκότερο.
–Με τράβηξε από τα μαλλιά, μου είπε και έφυγε προς την έξοδο.
-Τι σε τράβηξε;
-Τίποτα, τίποτα… πάω σπίτι θα τα πούμε αύριο, μάλλον θα πάω για μια μπύρα, έλα μαζί μου..
-Έχω πάρα πολύ δουλειά του είπα, με καληνύχτισε και έφυγε βιαστικά. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τότε δεν ήμουν καθόλου ψυλλιασμένος ότι κάτι περίεργο μπορεί να συμβαίνει στο τμήμα, και άρχισα να ανεβαίνω τις σκάλες προς το γραφείο μου. Βλέπω το φως να είναι αναμμένο και πάλι. Το τμήμα ήταν πλέον άδειο, ήμουν μάλλον μόνος μου…
Περίπου 2μιση, το πρωί…
Έχω ξεκινήσει το γράψιμο και με την ησυχία που έχει εδώ είναι πάρα πολύ καλά για να συγκεντρωθώ. Πάω στο δωμάτιο με τους υπολογιστές για να τυπώσω ένα άρθρο που θα μου χρειαστεί. Κάθομαι στην καρέκλα μπροστά από τον κεντρικό υπολογιστή. Και τότε αρχίζει το πανηγύρι…
Καθώς κάθομαι νιώθω ένα απαλό ρεύμα αέρα στα μαλλιά μου. Κοιτάω πίσω τίποτα… Ξαναγυρίζω να τυπώσω και ξανά το ίδιο, μόνο που τώρα ήταν σαν να με χάιδευε κάτι. Νομίζω πως είναι ένα έντομο ή κάτι τέτοιο, ο εκτυπωτής αρχίζει να τυπώνει. Σηκώνομαι για να πιάσω τα χαρτιά, νιώθω ένα ελαφρύ τράβηγμα στα μαλλιά, αλλά καθότι μακρυμάλλης (τότε…) αυτά ήταν συνηθισμένα… Ξανακάθομαι με τα χαρτιά μπροστά στο κομπιούτερ και βλέπω γραμμένα στο κείμενο μου κάτω κάτω…. “goaway”.
Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά και είμαι στα πρόθυρα πανικού… Καθώς κάθομαι κάτι μου τραβάει τα μαλλιά δυνατά αυτή τη φορά. Σηκώνομαι απότομα και φεύγω να πιάσω τα πράγματα μου από το γραφείο… Τα φώτα σβήνουν στην αίθουσα των υπολογιστών και τρέχοντας μπαίνω στο γραφείο μου, πιάνω ότι μπορώ και φεύγω βιαστικά προς την έξοδο. Ακούω την τηλεόραση στο δωμάτιο παρουσιάσεων να παίζει, ενώ δεν ήταν κανείς εκεί να την ανάψει. Απομακρύνομαι προς την πάνω πόρτα και τα φώτα του κατηφορικού διαδρόμου σβήνουν. Όταν βγήκα στο δρόμο, άκουσα κάτι να σπάει μέσα στο κτίριο. Έξω ήμουν μόνος μου και η βραδινή ομίχλη είχε σκεπάσει για τα καλά την πόλη. Ξεκινάω με τα πόδια προς το σπίτι και βλέπω στο δρόμο μια γνωστή φιγούρα. Ο συμφοιτητής μου…
-Τι έγινε; του λέω.
-Δεν μπορώ να κοιμηθώ…
-Σου συνέβη κάτι περίεργο στο τμήμα έτσι δεν είναι;
Με κοίταξε καταλαβαίνοντας από το βλέμμα μου ότι το είχα περάσει και εγώ.
-Κάτι με τρόμαξε, αλλά δεν ξέρω τι ήταν, μου είπε.
-Κι εμένα, μου τράβηξε τα μαλλιά, του είπα.
-Εγώ άκουσα έναν ψίθυρο “go away” μέσα στο αυτί μου και κάτι μου τραβούσε το σακάκι…
Την επόμενη μέρα, πήρα το θάρρος να ρωτήσω τον καθηγητή μου αν είχε υπόψιν του για τίποτα περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο τμήμα. Μου είπε ότι είχε πάθει κάτι παρόμοιο παλαιότερα γι αυτό και δεν καθόταν μετά το βράδυ στο τμήμα, όπως και οι περισσότεροι καθηγητές και φοιτητές. Το σημείο εκείνο του κάστρου, ήταν το μέρος όπου έγιναν οι σφοδρότερες σφαγές το περίπου 1290 και γενικότερα όλη η περιοχή βρίθει από θρύλους και διηγήσεις για παράξενες εμφανίσεις. Φυσικά αγόρασα και ένα PC, γιατί δεν είχα σκοπό να ξαναμπώ εκεί το βράδυ…
21 Ιαν 2007
Robert Anton Wilson
masks of the illuminati
Επίσης, εξαιρετικό βιβλίο είναι οι "Μάσκες των Πεφωτισμένων", του Ρόμπερτ Άντον Ουίλσον, και είναι η πρώτη φορά που μεγάλος εκδοτικός οίκος στην Ελλάδα ασχολείται με αυτόν τον ανατρεπτικό συγγραφέα.
Σε μια εξαιρετικά τοποθετημένη αστυνομική υπόθεση, περιγράφονται τα μεγαλύτερα συνωμοσιολογικά μυστικά με τέτοιο στυλ που είναι δύσκολο να μην αναρωτηθούμε κατά πόσο μέσα στα πράγματα είναι ο συγγραφέας. Στην υπόθεση περιπλέκονται με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο ο Τζέιμς Τζόυς, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Άλιστερ Κρόουλι. Ο ταλαίπωρος ήρωας σερ Τζόν Μπάμποκ περνάει απίστευτες δοκιμασίες και ανατροπές μέχρι να καταλάβει αυτό που συμβαίνει γύρω του.
Ο Ουίλσον σε μια ικανοποιητικότατη μετάφραση από τον Χρήστο Καψάλη, δοκιμάζει τα όρια της λογοτεχνικής μας αντοχής με τις εμμονές του στο στυλ γραφής του Τζόυς και τον αποκρυφισμό. Άντε και με το καλό να δούμε και την τριλογία Ιλλουμινάτους στα Ελληνικά τώρα που γυρίζει.
Απογοητευτική η αισθητική του εξώφυλλου, που ο ανίδεος αγοραστής θα νομίζει ότι πρόκειται για άλλο ένα Ντανμπραουνικό βιβλίο που κυκλοφόρησε τώρα ενώ είναι του 1981.
Να προσθέσω ότι ο εκπληκτικός αυτός συγγραφέας, την "έκανε" στις 11-1-2007...περί εθνικιστικών τάσεων
Τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά δεν αντιμετωπίζονται δυστυχώς με την λατρεία του παρελθόντος. Ούτε με πολιτική αμιγούς έθνους μπορούμε να ελιχθούμε στις πολύ-πολιτισμικές κοινωνίες που προκύπτουν. Αν το προσέξατε, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι πλέον μέλη της ΕΕ. Έχουμε οδική επαφή με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση. Αναλογιστείτε εκεί στα Βόρεια σε τι μπελάδες μπορεί να μας βάλει κάτι τέτοιο... Αργά ή γρήγορα και η Τουρκία (ή ένα μέρος της αν δεν διασπαστεί σύντομα) θα μπει στην ΕΕ. Οι εχθροί δεν είναι πλέον μόνο σύμμαχοι άλλα και μέλη της ίδιας υπερκρατικής οντότητας όπως πάει να εξελιχθεί ή ένωση. Αν αυτοί δεν θέλουν να συμμορφωθούν με κανόνες και πρότυπα συμπεριφοράς, θα τα βρουν μπροστά τους όταν όλες οι δυτικές εταιρείες μεταφέρουν την βαριά βιομηχανία τους στην Ανατολία, δίπλα στο πετρέλαιο και την φθηνή εργασία. Από την άλλη και εμένα με ενοχλεί ο Αλβανός που σηκώνει την σημαία γιατί δείχνει ότι εντάσσεται και αυτός στην λανθασμένη εθνοκεντρική κουλτούρα μας.
Δεν θα μας σώσει κανένα έθνος αν δε μάθουμε πριν να είμαστε άνθρωποι που κατανοούν, που δεν δέχονται να αγοράσουν προϊόντα παιδικής σκλαβιάς επειδή είναι φθηνά, που συμπονούν τον ταλαίπωρο μετανάστη που με χίλιους κόπους, αγωνία και κίνδυνο της ζωής του ήρθε να δει και να ζήσει στον ελληνικό ήλιο και να χτίσει το μέλλον του εκεί που όλοι προσπαθούμε. Είμαστε άνθρωποι όταν δεν καταδεχόμαστε να βλέπουμε αλλοδαπές να εκπορνεύονται παρά την θέληση τους ενώ τα «στριπ-μπαρ» είναι γεμάτα από συμπολίτες μας που "γουστάρουν". Και τους Αλβανούς... Ποίος τους εκμεταλλευόταν για χρόνια λόγω της φθηνής τους εργασίας; Απλά οι άνθρωποι ήθελαν να ξεφύγουν από το τέλμα της χώρας τους. Αν από την αρχή τους συμπεριφερόμασταν ως ίσους (κοινές αποδοχές και ασφάλιση), ποτέ δεν είχαμε ρατσιστικές συμπεριφορές. Τα φράγκα όμως είναι και πάλι στην μέση...
Είμαστε απαράδεκτοι όταν ανεχόμαστε αυτούς που δημοκρατικά επιλέξαμε να μας βοηθήσουν, να μας δουλεύουν ψιλό γαζί με ζαρντινιέρες και ξύλινη γλώσσα. Αριστεροί και δεξιοί, την ίδια καραμελίτσα έχουν, με διαφορετικές γεύσεις. Αλλά τους προτιμάμε κάθε φορά γιατί είμαστε φοβισμένοι και καχύποπτοι- και το έχουν πάρει χαμπάρι και το καλλιεργούν.
Δεν φταίει κανένας ξένος... Αυτά.