θέλω να το γράψω μέρες.
Τα μπαρ με καθήμενους και οριοθετημένες θέσεις δίνουν σαφώς μεγαλύτερη προστασία από οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη συγκέντρωση κόσμου. Αφήστε τα ανοιχτά μέχρι τις 2 το βράδυ και μετά καλό θα ήταν να απαγορεύσετε την πώληση και την κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους όπως συμβαίνει χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά από κάποια ώρα. Στην Ισπανία πχ είναι μετά τις 11 (σε δημόσιους χώρους λεμε).
Κανονίστε επιτέλους το πλαίσιο λειτουργίας μπαρ, καφέ, κλάμπ, εστιατορίων και καταστηματων με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει κυκλική ροή και όχι συνωστισμός.
Προτείνω πχ:
07 το πρωι ως τις 12 το βράδυ, καφέ και εστιατόρια
12 το μεσημέρι έως 2 το βράδυ τα μπαρ
9 το βράδυ μέχρι και 07 το πρωί τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα.
Take away και delivery 24 ώρες την ημέρα χωρίς πώληση αλκοόλ από τις 11πχ το βράδυ και μέχρι τις 07 το πρωι.
Οχι στις μεικτές άδειες αλλά σε δυνατότητα επιλογής ωραρίου σε ένα μπαρ που θέλει να είναι ανοιχτό 9-07 ή σε ένα εστιατόριο που θέλει να είναι ανοιχτο 12-02 με αντίστοιχη ρύθμιση της άδειας.
Μειωμένο ΦΠΑ 13% ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΤΑ μέχρι τις 23:00 και αυξημένο στο 24% για όλα εκτός take away φαγητού μετά.
Πληρωμή ΜΟΝΟ με κάρτες για όλα εκτός take away-delivery, 23:00-07:00
Καταργηση επιτέλους του τέλους παρεπιδημούντων και δυνατότητα άδειας κλαμπ ευκολότερα σε μικρότερους χώρους, χωρίς την ανοησία των θέσεων στάθμευσης.
Αν και τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες έχουν ένα κλιμακωτό ωράριο, πολλά μπορούν να γίνουν ώστε να αποσυμφορηθούν οι ώρες αιχμής. Δεν γίνεται να κλείνουν τα μαγαζιά στις 9 το βράδυ και να περιμένουν τα εστιατόρια και τα μπαρ πχ να γεμίσουν στις 10. Καλό θα ήταν πχ τα εμπορικά να είναι ανοιχτά 9πμ με 6μμ σερί με διάλειμμα για 1 ώρα, (1-3 σε δόσεις για το προσωπικό) όπως λειτουργούσε τόσα χρόνια τέλεια στην Αγγλία.
Τώρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:
Ειδικές άδειες λειτουργίας που θα καθορίζουν αποστάσεις και εξυπηρετούμενους ανάλογα τον χώρο και τον εξαερισμό που πρέπει επιτέλους να υπάρχει με προδιαγραφές για τους εσωτερικούς χώρους. Οχι έτσι αυθαίρετα 2.2 τετρ ανα πελάτη για ωφέλιμο χώρο. Αυτό σημαίνει πως ένα σχετικά μεγάλο μαγαζί 80 τετραγωνικών με μπαρ που καταλαμβάνει 20 τετραγωνικά, και τουαλέτες 5 τετραγωνικά μπορεί να βάλει μόνο 25 πελάτες, 5-6 τραπεζάκια δηλαδή, όταν το μέσο μπαρ είναι 50 τμ με 35 τμ ωφέλιμο χώρο, δηλαδή μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 15 άτομα. Αυτομάτως πάνε για κλείσιμο αν είναι νομοταγείς, που πρέπει να είναι, ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το κράτος οφείλει και πρέπει να στηρίζει αυτούς που τηρούν τους νόμους. Πρέπει λοιπόν αυτό να επανεξεταστεί με κατάθεση σχεδίου διαρρύθμισης, ώστε να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας, πάντα μαζί με τον σωστό εξαερισμό. Επίσης να καθοριστεί το μάξιμουμ εξυπηρετούμενων πελατών, μέσα και έξω με βάση τις αποστάσεις των τραπεζιών, το σχέδιο διαρρύθμισης και τις τουαλέτες, όχι μόνο τα τετραγωνικά του καταστήματος. Διάδρομοι, δυνατότητα τοποθέτησης διαχωριστικών αντί για απλής απόστασης τραπεζιών και άλλα τέτοια που μπορούν να συζητηθούν.
Κλιμάκωση της έντασης μουσικης σε ρεαλιστικά πλαίσια, δηλαδή 70dB συνοδευτικά για εστιατόρια και καφέ, με εξαίρεση την ζωντανή μουσική που πρέπει να είναι στα 85dB όπως και σε όλα τα μπαρ στον εσωτερικό και μόνο χώρο, με εξαίρεση τα 65 σε εξωτερικό αν δεν υπάρχει ενόχληση στην περιοχή. Καμία μουσική σε εξωτερικό χώρο μετά τις 23:00 εκτός αν υπάρχει πρόβλεψη από τον εκάστοτε Δήμο για μέχρι τις 12 για καλοκαίρι και τουριστικές περιοχές.
110dB (ταβάνι) για κλαμπ και νυχτερινά κέντρα με ζωντανή μουσική. Υποχρεωτικό μετρητή σε εμφανές σημείο και καταγραφέα dB στα μπαρ και κλαμπ. Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες μετρήσεις που μας τρέχουν σε δικαστήρια χωρίς λόγο.
Αυτά και πολλά άλλα μετά από χρόνια στην δουλειά, στην μουσική αλλά και ως κάτοικος επιβαρυμένης τουριστικά και ηχητικά περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου