8 Φεβ 2007

οικολογική πυρηνική...

Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη προωθείται ως εναλλακτική στην εκπομπή ρύπων, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, αρχίζουν να κοιτούν προς τα εκεί. Η εμπορική βιομηχανία εξακολουθεί να μποϋκοτάρει την τεχνολογία τήξης ως υπερβολικά δαπανηρή ενώ η τεχνολογική υποδομή για εναλλακτικές μορφές δεν υποστηρίζεται όσο θα περίμενε κανείς παρά από μικρές εταιρείες.
Σκεφτείτε μόνο πόσες δυνατότητες εκμετάλλευσης φυσικής ενέργειας έχουμε
Ηλιακή, Αιολική, Υδροηλεκτρική (ποτάμια-κύματα), θερμοηλεκτρική (σε ηφαιστειακές περιοχές κτλ)
Αυτά για όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα με ενεργειακές κατασκευές και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά μπορούμε να περιορίζουμε μέχρι και 70% την σπατάλη ενέργειας. Παρόλα αυτά αντί να μπει και πάλι το μαχαίρι στο κόκαλο, επιτρέπουμε σε βιομηχανικές χώρες να οριοθετήσουν την μείωση μέχρι εκεί που τους παίρνει...
Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε πραγματικά το μέλλον πρέπει να ξαναδούμε όλες εκείνες τις τεχνικές του παρελθόντος που επέτρεπαν στο ανθρώπινο είδος να ανταπεξέρχεται σε αντίξοες συνθήκες. Εξακολουθούμε όμως αντί να φτιάχνουμε παράθυρα, να γεμίζουμε το χώρο με κλιματισμό. Αν σε κάθε ταράτσα της πόλης έμπαιναν 4 βαρέλια συλλογής νερού και 10 δέντρα σε γλάστρες, αυτόματα θα υπήρχε σημαντικότατη μείωση της θερμοκρασίας της περιοχής, με την τροποποίηση του μικροκλίματος. Εξακολουθούμε όμως να υπερασπιζόμαστε την τεχνολογία που μας βολεύει, τα αυτοκινητάκια μας, τα κλιματιστικά μας, τα πλαστικά, τις εφημερίδες, το χαρτί και το πετρέλαιο.
Αντί να υπερασπιζόμαστε την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, εξακολουθούμε να δημιουργούμε τσιμεντένια εκτρώματα, γυάλινα θερμοκήπια για γραφεία, ενώ σνομπάρουμε τις μαζικές μεταφορές και το ποδηλατάκι (που κάνει καλό και στην καρδιά).
Δεν έχει να κάνει με τα κράτη μας τελικά, αφού ο τελικός προορισμός είμαστε εμείς ως καταναλωτές. Καλό είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε κατά πόσο αυτοκαταστρεφόμαστε με τις τεχνολογικές μας συνήθειες και να κοιτάξουμε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε ώστε να εξασφαλίσουμε το ζητούμενο. Καλύτερη ποιότητα ζωής...

Υ.Γ. Για ποιο λόγο μεγαλοεπιχειρηματίες αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις στην Σιβηρία;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

A re zaf, you and your love of conspiracies... Fusion is not being boycotted by anyone, it's just that no-one's figured out how to harvest the energy generated by it and turn it into useful electricity (as opposed to useless and harmful neutrons). Oh and then there's the small matter of stable magnetic containment and making the reaction last for more than a millisecond.
Anyhoo, good to see you have your own blog. Will be winging your way in late June. Hope to see you then...
Mike